Qigong – Mawangdui

Stimuleer je meridianen met beweging en aandacht.

In deze speciale Qigong vorm, volgen de bewegingen en de aandacht de meridianen in je lichaam. De eerste verwijzing naar Mawangdui Daoyin, stamt uit het eeuwenoude boek Zhuangzi: “adem in en uit om het oude weg te gooien, en het nieuwe op te nemen”

De bewegingen zijn als een trage dans, ze stimuleren interne beweging, waardoor de organen en bloedsomloop gevoed worden om uw vitaliteit en gezondheid te bevorderen. Mawangdui is als een dans, met als resultaat een positief gemoed. Door het strekken en roteren tijdens de ‘dans’ wordt in het bijzonder de flexibiliteit en soepelheid van de gewrichten bevorderd.

De werking van Qi

Qigong, betekent letterlijk: het oefenen (gong) van de levensenergie (Qi). Deze in China reeds eeuwenlang beoefende bewegingen hebben als doel je Qi te laten stromen en versterken, met als resultaat meer vitaliteit en energie, geestelijke ontspanning en innerlijke verdieping. Om dit te bereiken begint u met het trainen van specifieke bewegingen soms in combinatie met het reguleren van de ademhaling. Concentratie en aandacht zijn daarbij belangrijk. Zo leert u Qi te voelen en tegelijk te ontspannen. Naarmate je Qigong beter beheerst, voel je je fysiek sterker, mentaal rustiger en veerkrachtiger.

Kosten

Deze cursus bestaat uit 14 lessen op woensdagochtend van 10.40-11.40u. De cursus loopt van 30 januari – eind mei, geen les in de schoolvakanties. De kosten bedragen €250,- inclusief btw. Gratis open les op woensdag 16 januari 2019 om 19.45 of om 20.45 uur en op woensdag 23 januari 2019 om 11 uur.

U kunt hier inschrijven.

Meer info op www.taichidelft.nl.

U kunt hier Inschrijven en betalen.

Gemiste lessen kunnen in een andere les worden ingehaald, indien er ruimte is.

Open les gemist? Neem contact op voor een proefles.

Lichaamsbewustzijn en verdieping

Tijdens het leren van de oefeningen wordt u zich bewust hoe u omgaat met uw lichaam. Bent u in contact met uw lichaam, of vindt u het lastig gedachten los te laten, of bouwt u (onbewust) spanning op? Belangrijke vaardigheden die u ook helpen om in het dagelijks leven zuiniger met uw lichaam om te gaan. Aan de andere kant beoefenen we ook het ‘staan’. Een belangrijke manier om te leren of ervaren of u uw hoofd leeg kan maken, en diepe lichamelijke en geestelijke ontspanning kan krijgen. Als u deze vorm al eerder heeft geleerd, zult u ervaren dat u weer nieuwe dingen zult ontdekken en leren over hoe u met uw lichaam omgaat. Tevens kan men dan beginnen met een verdiepingsslag. In een later stadium kunt u de weg naar verinnerlijking gaan volgen. Wilt u om een specifieke reden Qigong beoefenen, of veel persoonlijke aandacht, dan kan privéles een optie zijn, eventueel in combinatie met coaching.

Inhoud en opbouw lessen

In Mawangdui Daoyin, zitten 5 vormen verborgen. In deze cursus zullen we in ieder geval 3-4 van deze 5 vormen stap voor stap behandelen.
Elke les begint met een warming up, gevolgd door het uitvoeren, uitleggen en oefenen van de Mawangdui Daoyin. Er wordt afgesloten met staan, om de rust en de energie te consolideren. Aan het einde van de cursus kunt u de vorm zelfstandig (eventueel met behulp van boek, dvd en cd) zelf beoefenen.

Er wordt lesgegeven in kleine groepen, met deelnemers die Qigong beoefenen op verschillende niveaus. Voor een optimaal resultaat van de oefeningen, is oefenen, herhalen, verdiepen, herhalen, verinnerlijken en nog meer herhalen cruciaal.